استراتژی بازاریابی نساجی در میان غول های این صنعت
به جهنم خوش آمدی! این اولین حرفی بود که به بردار زاده ام گفتم چون به تازگی وارد صنعت بافندگی شده بود.
این گفتگو ها در حالی رد و بدل می شد که این مشتری عزیزمان در حال خرید یک کمپرسور اسکرو ۳۷ کیلو وات برای برادر زاده اش بود. موضوع برایم خیلی جالب شد. پرسیدم چرا به بنده خدا چنین حرفی را زدی؟
گفت در کنار ماجرای چک های بلند مدتی که به ما می دهند داستان رقابت وحشتناکی در این صنعت وجود دارد بسیار آزاردهنده است تا جایی که با وجود غول های نساجی عملا امکان رشد و موفقیت بسیار کم است مگر اینکه معجزه ای رخ دهد.
آن زمان خیلی فرصت نمی شد درباره مسئله بازاریابی نساجی با همدیگر صحبت کنیم به همین خاطر تصمیم گرفتم امروز در این مطلب بصورت کامل به این موضوع بپردازم و با همدیگر چیز هایی را یاد بگیریم که بتوانی با پیاده سازی آنها خودت معجزه کسب و کارت باشی.
استراتژی بازاریابی نساجی در شرایط کاملا رقابتی بازار
قبل از اینکه موضوع بازاریابی را شروع کنیم بهتر است با دو اصطلاح B2B و B2C آشنایی پیدا کنی. هر کدام از این مدل مزایا و معایب خاص خود را دارد ولی با ترکیب این دو مدل می توانی سرعت رشد کسب و کارت را بشدت افزایش دهی.
مدل B2B در نساجی چگونه است؟
مدل کسب و کار b2b یا (business-to-business) مدلی از کسب و کار است که در آن، تمرکز بروی فروش عمده محصولات و خدمات به دیگر شرکتهاست. به این معنا که قرارداد ها و معامله ها بین دو سازمان (شرکت) انجام می شود.
احتمالا در حال حاضر از این مدل استفاده می کنی. یعنی پارچه تولید شده را یا مستقیما به بازار یا به یکی از واسطه ها عرضه می کنی.
خوبی این مدل این است که می توانی محصولات را بصورت عمده بفروشی و احتمالا سود خوبی می کنی البته به شرط اینکه چک های دریافتی خیلی بلند مدت نباشند. اما یک بدی بزرگ هم دارد.
قسمت بد ماجرا اینجاست که هیچوقت توسط مردم دیده نمی شوی!
یعنی چی؟
یعنی اینکه تقریبا غیرممکن است که اتفاقی وارد فروشگاهی شوی و فردی را ببینی که بگوید:
من عاشق این لباس شدم چون پارچه اش کار فلان نساجی یا بافندگی است!
درسته؟ احتمالا بله. مشکل این مدل کسب و کار در این است که مسیر بازاریابی بسیار سخت و پر هزینه ای دارد. بخاطر همین اکثر افراد در این حالت مجبور هستند با چک های بلند مدت کنار بیایند.
بعید می دانم این مدلی باشد که دلت بخواهد تا ابد آن را ادامه بدهی پس بهتر است که سراغ مدل B2C برویم.
مدل B2C در نساجی چگونه است؟
مدل کسب و کار b2c یا (business-to-customer) به فرآیند فروش محصولات و خدمات به طور مستقیم به مصرفکنندگانی نهایی می گویند. به این معنا که جنس تولید شده را مستقیما به مردم می فروشی.
خوبی این مدل در این است که مخاطب نهایی محصول مردم هستند و زمانی که مردم محصولی را دوست داشته باشند نام برند سر زبان می افتد. این بزرگترین برگ برنده تو خواهد بود.
چون وقتی بین مردم برند می شوی می توانی بازار ساز شوی.
البته تبدیل شدن به برندی که بین مردم محبوب باشد کار آسانی نیست. اما نگران نباش چون در ادامه این مطلب به صورت ویژه به آن خواهم پرداخت.
چطور برند نساجی ماندگاری بسازیم که مردم آن را دوست داشته باشند